Home » Hai să-l ajutăm pe Oprea!

Hai să-l ajutăm pe Oprea!

2

Au ieşit o mie, două mii, unele surse spun 3 mii de oameni în stradă aseară în Bucureşti pentru a protesta împotriva deciziei Senatului de a-l proteja pe Oprea de DNA. În ţară, de asemenea, au fost proteste în unele oraşe. Per total să fi fost 10 mii de oameni. Putem zice 15 mii ca să nu existe discuţii. Deci 15 mii de oameni au ieşit să solicite ceva. “Egalitate în faţa legii”, “Parlamentari, voi sunteti gunoiul României”, “Vrem dreptate”, “73 de indolenţi apără un infractor” sau “Alături de familia Gigină”. Mesaje frumoase şi de bun simt. Între timp, Oprea şi-a dat demisia.

În noiembrie 2015, Ponta demisiona după protestele ce au urmat tragediei din Colectiv. 30 de mii de oameni au fost în stradă numai în Bucuresti. Au fost seri întregi cu oameni în stradă în toată ţara. Atunci s-a simţit forţa străzii şi ştia toată lumea ce voia. Ceea ce s-a şi întâmplat.

Să facem înţâi un mic calcul. Parlamentul are în acest moment 588 de membri. Conform BEC au fost 7.416.728 de oameni care au pus ştampila pe cineva în 2012. Ceea ce înseamnă că un parlamentar a fost ales, în medie, de 12,613 oameni. Deci mai mulţi sau la fel de mulţi votanţi pentru Oprea, pe hartie, ca numărul celor din strada. Şi totuşi Oprea a plecat deşi se putea lega de acest aspect.

În 2007 am avut referendum pentru schimbarea sistemului de vot din România. La cererea lui Băsescu, cel care spunea că astfel se va “asigura reforma întregii clase politice”. Au trecut 9 ani şi iată că am ajuns într-un punct în care  parcă nu mai putem avea încredere în niciun politician. Am fost atunci la vot aproape 5 milioane de romani, 77,78% votând pentru. Astăzi deja legea e schimbată şi s-a renuntat la votul uninominal. Nemaifiind niciun român intrebat dacă e de acord sau nu.

Peste 2 ani, în 2009, cu ocazie primului tur al alegerilor prezidenţiale, am avut şi referendum privind trecerea la parlament unicameral şi reducerea numărului de aleşi la 300. Un referendum care-i conferea candidatului Băsescu la acea vreme, un avantaj nefiresc. Rezultatele au decis: O singură cameră şi 300 de parlamentari. Astăzi avem, cum spuneam, 588 de parlamentari de hrănit şi evident, două camere.

Oprea se chinuia acum doua zile să verse o lacrimă pe imaginile cu poliţistul Gigina. Plus câteva declaraţii gen “M-am simţit hărțuit!”, “Toți suntem oameni”, “Îmi pare rău că nu am cerut să se voteze pentru ridicarea imunitaţii”. Deci omul arăta o durere acută în fund. Nu-l interesează de nimeni şi nimic. Revin şi întreb, de ce a plecat? Ce l-a facut să renunţe desi nimic nu anunţa decizia sa?

Au trecut 5 luni de când a fost depusă la Senat cererea pentru modificarea Constituţiei în privinta căsătoriei. 3 milioane de români s-au mobilizat şi au semnat pentru un lucru. E cea mai mare masă de oameni din istoria acestei ţări care solicită ceva punctual. La multe tururi de scrutin nu se prezintă atâţia oameni. Şi totuşi deocamdata nu există nicio finalitate. Şi acum, Oprea pleacă după ce e contestat de câteva mii. Vorbesc strict de cei pe care-i vedem fizic. Deci, ce se ascunde în spatele acestei mutări? Iată ce cred.

Peste 2 luni şi jumătate au loc alegerile parlamentare. Oprea, nefiind condamnat definitiv, poate candida din nou. Şi poate căpăta o nouă imunitate. În două luni nu-l condamnă nimeni definitiv, iar până la proba contrarie el este nevinovat. El nu pierde nimic cu această demisie, din contră, poate câţiva rătăciţi vor crede că omul dă dovadă de onoare. Aşa că este datoria noastra sa-l ajutam pe Oprea. Să-l ajutăm să nu mai capete altă imunitate. Să-i dăm şansa să se apere în justiţie. Şi nu numai lui. Şi celor care considerăm că nu merită şi nu reprezintă interesele noastre acolo. Ieşi la vot, pune ştampila pe oricine vrei, dar pune-o! Dacă “ne pişăm pe el de vot” nu mai avem cum să ne plângem că a ieşit doamna Pandele primar. Nu rezolvăm nimic aşa. Nu de alta, dar în ritmul ăsta s-ar putea să se obişnuiască şi ei cu protestele.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *