Home » Marea criză mondiala “Noua Cola”

Marea criză mondiala “Noua Cola”

Acum fix 35 de ani oamenii din întreaga lume erau șocați. Omenirea se confrunta cu una dintre cele mai mari crize.

Pe 23 aprilie 1985, Coca-Cola anunța într-o conferință de presă că renunță la formula sa și introduce o alta sub numele de “New Coke”.

Acest lucru s-a întâmplat din cauză că bautură pierdea teren în 1985 in favoarea celor dietetice, iar în testele pe “nevăzute” subiecții indicau Pepsi drept bautura favorită. De la o cotă de piață de 60% la finalul celui de-al Doilea Război Mondial, Coca-Cola ajunsese la 24% așa că șefii au simțit nevoia să facă o schimbare majoră. Această decizie a rămas în istorie deoarece a reușit să enerveze oamenii atât de tare încât 40.000 de telefoane și scrisori au venit pe adresa companiei din partea celor nemulțumiți în câteva săptămâni.

Aceasta mișcare proasta a fost speculata de cei de la Pepsi care au realizat câteva reclame prin care râdeau de insuccesul rivalilor. Cota de piata pentru Pepsi a crescut cu 14% în luna următoare, cea mai mare creștere din istorie pentru companie.

O persoană a înființat o organizație intitulată “Vechii băutori de Coca-Cola” și a dat în judecată compania pentru a reveni la vechea formulă. A primit adeziuni din partea a zeci de mii de persoane. Oamenii nervoși goleau sticlele în canalizare, iar “partenerul de viață” McDonalds a început să pună presiune din cauză că i-au scăzut vânzările.

Doar 79 de zile a rezistat pe piață “Noua Cola”. Atât de important a fost anunțul de revenire că un senator american a declarat la tribuna Congresului că “asistăm la un moment important din istoria Statelor Unite”.

Imediat după anunț vânzările Coca-Cola au crescut mai mult decât înainte de introducerea noului sortiment. Unii au venit cu teoria conspirației care susținea că totul ar fi fost o strategie în acest sens. Încă șeful companiei a negat acest acest lucru “Nu suntem atât de prosti, dar nici atât de destepti”.

Astea probleme…

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *