Home » Luați de aici poveste de viață!

Luați de aici poveste de viață!

Acum fix 80 de ani, pe 28 februarie 1940, pentru prima oară în istorie a primit Oscarul un actor de culoare. Hattie McDaniel a fost premiată de Academia Americană pentru rolul secundar din Pe Aripile Vântului.

Ea s-a născut din doi părinți, foști sclavi. Gala de Oscar a avut loc la hotelul Ambasador din Los Angeles, care a făcut o excepție prin a o primi înauntru, având o politică de a nu permite persoanelor de culoare în interior. I s-a oferit o masă lângă perete aproape de intrare.

Hattie a fost criticată și de către persoanele de culoare pentru rolurile pe care le-a jucat, în principal acelea de menajere pentru oameni albi. O altă critică era pentru faptul că nu luptă mai muilt pentru drepturile lor.

“Cum să mă plâng că primesc 700 de dolari pe săptămână pentru că joc o menajeră? Dacă nu aș accepta, aș primi 7 pe săptămână pentru a fi una”

Ea a murit de cancer la vârsta de 57 de ani pe 26 octombrie 1952. Dorința ei înainte de moarte a fost să fie depusă într-un cosciug alb, cu o pătură albă și cu flori albe în păr și în mâini. Și să fie ingropata în Cimitirul Hollywood. Însă proprietarul de atunci al cimitirului nu a fost de acord deoarece nu dorea ca persoanele de culoare să fie îngropate alături de cele caucaziene.

În momentul morții, Hattie avea o avere de 10.000 de dolari. Fiscul american a venit și a susținut ca ea avea datorii de 11.000 către statul american. Așa că a pus sechestru pe statueta de Oscar, a vândut-o și banii au întrat în bugetul de stat.

Iar astăzi, după atâția zeci de ani, vedem și înțelegem de ce încearcă Hollywood-ul să compenseze greșelile istoriei prin discriminarea pozitivă a persoanelor de culoare.

Noapte bună!

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *