Home » Biserica Ortodoxă Română, zguduită de 0.0206%!

sursa foto: reporterntv.ro

Biserica Ortodoxă Română, zguduită de 0.0206%!

“Un nou scandal zguduie din temelii Biserica!” Ăsta e titlul cu care m-am trezit astăzi, care apare pe mai multe site-uri ale ziarelor si televiziunilor. “Un stareț a fost surprins purtând conversații indecente pe Facebook cu o altă față bisericească.” vine apoi si intarirea titlului.

Nu am comentat până acum de Pomohaci sau de ăla din Husi dar cand nivelul meu de fierbere ajunge la un anumit nivel încep să scriu.

Am căutat dar nu am găsit să văd ce vechime are proverbul “Fă ce zice popa, nu ce face popa”. Zeci de ani, poate sute? Îl cunoaşteţi, îl cunosc chiar şi miile de ignoranţi care îşi dau cu părerea pe facebook zilnic şi îl cunosc chiar şi cei mai anti-religioşi oameni.

Plecând de la această premiză, că e arhicunoscut, întrebarea mea e de ce ne prefacem sau chiar suntem surprinsi când aflăm că un preot a călcat strâmb? Că dacă nu exista această posibilitate, nu mai apărea un astfel de proverb. Deci înca din cele mai vechi timpuri au fost cazuri de genul. Am căutat repede şi am găsit pe un site că avem 14.500 de preoţi în România. Noi cunoaştem de câteva zile 3 cazuri, dacă îl punem la socoteală şi pe cel de mai sus, de preoţi care nu mai pot fi un exemplu pentru ceilalţi.

Cât înseamnă 3 din 14.500? Mi-e şi greu să calculez. Dar cu ajutorul unui calculator a rezultat că reprezintă 0.02068. Deci 0.02 la sută poate zgudui din temelii un sistem, oricare ar fi el?

Trecem peste acest procent şi admitem chiar că sunt mulţi alţi preoți nedescoperiti şi care fac nasoale. Ok, să zicem că aşa ar fi, acceptam asta chiar şi fără să îi luam în calcul pe ceilalți care fac mult bine comunității lor, nu-i punem la socoteală. Să presupunem, teoretic. că 30-40 la sută sunt preoţi care s-au îndepărtat de credinţă. Tu, dacă te interesează religia şi crezi în aşa ceva, trebuie să-i cauţi pe ceilalţi 60%-70% şi nu să te opreşti în loc din cauza celorlalţi. Altfel, dacă tu nu crezi sau nu te interesează, ce te doare pe tine că episcopul din Huşi se culcă cu elevul său? Nu te afectează cu nimic. Dacă îmi bagi însă placa cu “e plătit din banii mei” atunci, ca să nu mă mai obosesc iar, îţi recomand să citeşti Vreau o lumanre fara bon va rog !

Să revenim la subiect. Doctorul Ciomu i-a tăiat penisul unui tânăr acum ceva ani. A fost zguduit sistemul medical? Ştii măcar la ce spital s-a întâmplat grozăvia? Nu mai ştie nimeni. Când ţi-a fost rău nu te-ai mai dus la farmacie sau spital? Când Şumudică a fost prins pariind s-a zguduit Federația? Sau i-am bănuit noi pe ceilalţi pe antrenorii din Liga 1 de aşa ceva? Nu. Fiecare raspunde pentru el, fiecare individ plăteşte din cauza greşelii făcute.

Apoi, o altă idioţenie foarte larg răspândită pe internet este treaba cu homosexualitatea din cadrul Bisericii. “Am văzut eu filme, sunt mulţi care practica asta dar nu recunosc, bine că a început demascarea lor”. Tu care ai scris sau ai gandit vreodata asta, în concepția mea, eşti un specimen fără un dram de logică şi fără minime cunoştinţe de cultură generală. Eşti un individ care preia din zbor orice clişeu aruncat de cei interesaţi să ţi-o servească. Preoţii din BOR au dreptul să se căsătorească şi, evident, să facă dragoste. Pardon, sex. Cazurile pe care le-ai văzut tu în filme şi la tv se referă, în cele mai multe cazuri, la preoţi din Biserica Catolică. Aceştia nu au dreptul să se căsătorească deşi nevoile fiziologice sunt aceleaşi pentru fiecare. E clar că sunt mai predispuşi să calce pe lângă reguli.

Următorul lucru pe care-l voi scrie legat despre acest subiect va fi despre miile de meme-uri, glume şi ironii la adresa preoţilor, credincioşilor şi la adresa bisericii, în general. Exact aceiaşi oameni care cer toleranţă pentru o anumită minoritate iau la mişto credinţa a 16 milioane de români ortodocşi. Asta nu e în regulă şi data viitoare poate-ţi voi spune chiar ţie, care o faci, de ce ar fi bine pentru propria ta persoană să încetezi. Dar altă dată, că acum mai am şi alte treburi 🙂

 

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

44 comments

 1. Daniel says:

  Problema e ca cei care judeca nu or fi niste pustnici retrasi din toata mizeria aceasta seculara, ci niste țoape aflate la al nu stiu catalea soț sau “iubit”, niste asa zisi jurnalisti care in loc sa demaste adevaratele probleme ale tarii isi dau acum doctorate pe la tv in barfologie si mahalagism, etc… Iata acestea vin in fata a milioane de telespectatori sa vorbeasca de moralitate, cand cea mai importanta treapta a moralitatii e sa constientizezi ca tu insuti gresesti si ar trebui sa cauti la pacatele tale nu ale altora.

  • Paul Andrei says:

   Da, avem probleme cu calitatea oamenilor care sunt ascultati si care exprima pareri. Si, din pacate, sunt multi care nu realizeaza cand un individ care apare pe sticla merita sau nu ascultat.

 2. fefceac radu says:

  Da, restul de 9,98% abuzeaza de copii turnandu-le rahaturi antistiintifice in cap si sugrumandu-le gandirea critica. Ceea ce e mai rau decat un viol. Cu aia 0,02% se mai poate trai, cu restul…

  • Paul Andrei says:

   Tu chiar crezi ce ai scris? Lasand la o parte ca ai scris 9,98% si ca poate matematica nu e punctul tau forte, dar zic asa. Crezi ca restul asta fac?

   • Dorian Geambasu says:

    A vrut sa scrie 99,98%. Nu fa pe prostul. Poate doar 0,02% dintre popi sunt dedicati credintei. In rest, iti doresc sanatate placuta.

  • Ioan Dan says:

   Există Dumnezeu? Complexitatea creierului uman indică existenţa unei inteligenţe superioare la originea sa.

   Creierul omenesc… procesează simultan un volum impresionant de informaţii. Creierul tău primeşte informaţii referitoare la toate culorile şi obiectele pe care le vezi, la temperatura din jurul tău, la presiunea cu care apasă picioarele pe podea, la sunetele din jurul tău, la cât de uscată îţi e gura, chiar şi cum apare acest articol pe ecran. Creierul înregistrează şi procesează toate emoţiile, gândurile şi amintirile. Totodată el urmăreşte continuu funcţiile trupului, cum ar fi ritmul în care respiri, mişcarea pleoapelor, senzaţia de foame şi mişcările muşchilor mâinilor.

   Creierul uman procesează peste un milion de mesaje pe secundă7. Creierul analizează importanţa tuturor acestor informaţii, sortându-le pe cele relativ lipsite de însemnătate. Această funcţie de filtrare îţi îngăduie să te concentrezi şi să acţionezi cu eficienţă. Şi crezi tu că acest creier care se ocupă de peste un milion de informaţii în fiecare secundă, evaluându-le în acelaşi timp importanţa şi îngăduindu-ţi apoi să acţionezi în funcţie de cele mai pertinente informaţii… crezi tu că acest creier a apărut, pur şi simplu, la întâmplare? Au apărut dintr-o dată acele cauze biologice care au dus la formarea în mod desăvârşit a ţesutului, a fluxului sanguin, a neuronilor, a întregii structuri cerebrale? Creierul funcţionează altfel decât celelalte organe. Se caracterizează prin inteligenţă, prin capacitatea de a raţiona, de a provoca sentimente, de a visa şi de a planifica, de a acţiona şi de a comunica cu ceilalţi oameni. Cum putem explica existenţa la întâmplare a creierului uman?
   3. Există Dumnezeu? „Întâmplarea” sau „cauzele naturale” nu pot explica în mod credibil toate aceste lucruri extraordinare.

   Dacă nu credem că există Dumnezeu, atunci nu ne rămâne decât să credem alternativa: că tot ceea ce există în jurul nostru a apărut la întâmplare, din cauze naturale. Dacă cineva ar juca zaruri, ce şanse ar avea să dea doi de şase? Destul de mare, nu-i aşa?! Dar care ar fi probabilitatea ca pe nişte zaruri albe-albe să apară acele puncte negre? Ceea ce a încercat să dovedească Pasteur cu secole în urmă este confirmat acum de ştiinţă: viaţa nu poate apărea din ne-viaţă. Atunci de unde a apărut viaţa umană, animală şi vegetală?

   Şi încă ceva: „cauzele naturale” nu pot explica de ce există un volum atât de mare de informaţii foarte exacte în ADN-ul uman. Celui care respinge ipoteza existenţei lui Dumnezeu nu-i mai rămâne să creadă decât că tot ceea ce există a apărut la întâmplare – fără nici o cauză, fără nici un plan, pur şi simplu, la noroc. Dar este o ofensă pentru raţiune să vezi un plan foarte complex şi să consideri că a apărut la noroc.
   4. Exista Dumnezeu? Pentru a putea afirma cu siguranţă că nu există Dumnezeu, trebuie să ignori complet pasiunea unui număr enorm de mare de persoane care sunt convinse că există Dumnezeu.

   • mishu says:

    foarte adevarat. am o mare admiratie pentru stiinta dar nu imi place cand se vede nerealist. as mai adauga ca in ziua de azi cercetatorii ne explica despre impulsurile electrice ale creierului… pai asa asa poate fi descris creierul? ii poti descrie unui orb frumusetea unei flori prin impulsurile electrice ale ei? poti descrie dragostea unei mame pentru pruncul ei prin impulsurile electrice ale creierului ei? trebuie sa ne gandim bine cand afirmam unde a ajund stiinta.

 3. Constantin C. says:

  Salut Andrei! Am să scriu niște păreri, poți să nu le iei în seamă, sunt ale mele…

  Este astăzi o șmecherie între oameni, unii joacă un teatru frumos jucat, evident, pe bani buni. Atât de bine sunt jucate piesele încât fac furori, mulți încearcă și reușesc să le reproducă mai apoi acasă, la muncă, la o bere… jalnic…

  E interesant ce-ai scris și că scrii bine, că simți bine, ca mulți alții care au o durere, aparte de cot, de ceea ce ni se întâmplă!

  Ce ni se întâmplă? Cum putem răspunde eficient? La cât de bine instruiți sunt cei care produc știri, la cât de bine pregătite sunt aceste știri, la cât de bine sunt plătite și la cât de ne-duși pe la Biserică sunt cei care le produc, rezultă că a scrie de bine este interesant doar pentru cei buni.

  Cei buni deja sunt buni, iar unele idei cu detalii de bine, presărate cu toppinguri cu contrast puternic, s-ar putea să roadă în temelia credinței celor buni.

  Cei răi, nu se știe cât mai pot fi aduși la bunătate! Nu prea se reușește asta, adică a muta munții nu prea mai stă în puterea oamenilor de astăzi care încearcă.

  Totuși, știu oameni care mută și astăzi munți și-i răstoarnă fără să arunce nimic, ci doar așază cu delicatețe flori în sufletele celor cu care au șansa să comunice.

  Să comunici un mesaj serios este o treabă delicată, am pățit și eu să mă înfurii și să scriu, să vorbesc despre ceea ce gândesc, cu oarecare supărare. Interesant că n-am fost auzit, iar eu am avut de reproșat unele treburi foarte serioase unor oameni din Biserică, pentru Biserică.

  E foarte greu, de aceea, considerând că „supărarea duce numai la rău”, de fapt chiar simțind asta pe pielea mea, am hotărât să-mi împac mie toate supărările, m-am autoexclus din locurile unde sunt tulburări și am căutat liniștea mea și a familiei mele, în primul rând… Ce crezi că mi s-a întâmplat?

  După aceste decizii personale, într-un scurt final, m-am relaxat și m-am odihnit, apoi, având șansa să discut cu unii despre Biserică, despre toate cele, despre toți cei… de fapt am observat că mi s-a oferit puterea de a duce discuția înspre tot ce este frumos în Biserică, despre celălalt procent de 99,9… %, și așa, se pare, am mai pescuit niște oameni gata să muște… interesant, Slavă Domnului!

  Am sfătuit oamenii să se ferească de tembelizoare, displayuri radioae și nenoroștiri, iar dacă le trebuie liniște, căci se observă cât de mult au oamenii nevoie de liniște, atunci să meargă acolo unde o găsesc, căci se mai găsește astăzi în Biserică liniște și toate cele bune.

  Sunt locuri unde încă Liturghia e Liturghie, privegherea e priveghere, toate sunt așa cum ne-au fost lăsate. Se observă cât de mult au oamenii nevoie de o Biserică serioasă, gingașă, puternică, de un sfat zdravăn… Cred că toți avem nevoie.

  Mi-am îndreptat atenția înspre bine și frumos, m-am îngrijit de pacea mea, încât am reușit să dau și altora. Mă bucur enorm pentru asta, slavă Domnului!

  Sper să fii un om bun, adică sper să nu fii un om rău, iar dacă faci și scrii treburi care te neliniștesc, să ne aducem aminte că și noi se cade să fim uneori „ca un surd ce nu aude și ca un mut ce nu-și deschide gura sa”.

  Apoi, acolo unde și despre ce nu ne afectează nici la ochi, nici la buzunar, nici la meniul zilnic, cred că se cade „nici de bine” să nu grăim.

  Sunt situații când, vorbind de bine, de fapt admitem și răul pe-acolo pe undeva, și nu răul nostru, ci al altora, adică afirmăm răul altcuiva, adică pe-acolo este și un pic de învinuire, iar asta nu cred că e ok. De asta e bine nici de bine să nu grăim.

  Dacă am supărat cu ceva, iertare! Am scris doar păreri, nu-s neapărat demne de luat în seamă, așa cum nu sunt demne de luat în seamă atâtea și atâtea alte cuvinte care zboară astăzi peste tot… Toate cele bune tuturor!

  • Paul Andrei says:

   Eu sunt de parere ca trebuie sa exprimi ceea ce simti si ceea ce crezi. Dar am citit cu atentie tot mesajul tau. Mersi si nicio suparare, din contra 🙂

 4. Andrei Alexandru says:

  apreciez calitatea mesajului si mesajul in sine; este foarte bine scos in evidenta esenta – trebuie sa ne orientam catre preotii care cu adevarat au har si sunt slujitori cu sufletul.

  Nu sunt de acord cu modul in care s-a facut calculatia: personal as face in felul urmator: (total angajati ep Husi + total angajati manastirea cu pricina + 1 Pomohaci) raportat la 14500. Incercam sa diminuam efectul de domino din urma scandalurilor din presa, unde adevarul este denaturat si “parsivit” in cel mai josnic mod posibil, insa putem sa vedem realitatea ca impactul este mai mare decat cel pe care il estimam acum. Sper ca aceste episoade trecatoare, sa fie o “palma” de trezire la viata spirituala si la viata duhovniceasca pe care ar trebui sa o avem.

  • Paul Andrei says:

   Oarecum ai dreptate, insa daca facem astfel calculul trebuie sa tinem cont si de ceilalti angajati pe langa cei 14.500 de preoti. Trebui sa facem calculul fara sa-l mai raportam la 14.500 ci poate la 40.000, habar n-am 🙂

   • Andrei Alexandru says:

    raportat la 14.500 sau 40.000, mi-e indiferent… procentul difera in functie de cum ne raportam, insa ce voiam sa scot in evidenta e ca presa “a lovit” in conducerea structurii… putem presupune ca in mod direct (pt o perioada de timp) toti cei din organizatia respectiva vor avea o stigmata pusa: cu precadere preotimea din Vaslui, calugarii din mrea mentionata in scandal..

    Cand in presa apare o stire despre patriarh sau orice alt preot, automat se implanteaza in gandurile noastra ideea ca toate celelalte fete bisericesti fac la fel. sa fii orb si sa gandesti limitat este cel mai usor lucru de facut si din pacate, cei mai multi dintre noi, asta facem.

    Am putea sa ne gandim la cum sa postim in august, dar asteptam sa vedem cu cine si-o mai trage Corneliu – scuze de expresie- in episoadele urmatoare care au fost anuntate.

    Ca si ortodox practicant, imi doresc sa se afle adevarul si sa se ia masurile potrivite.

    • Paul Andrei says:

     A lovit ca o parte din public care asta. Cand a fost cazul cu Colectiv l-au sacait cu intrebarile pe Patriarh pana s-a enervat omul. Si s-a dat doar partea asta.

 5. Raf says:

  Preoții sunt oameni și ei, greșesc și ei, și trebuie pedepsiți confirm legii, și ei.
  Apropo de oamenii seculari și memeuri, treaba lor ce fac. În ziua de azi lumea este liberă să critice, să facă mișto, să satirizeze dacă vor. Nu te pune nimeni să le citești. Și tu ai dreptul să faci la fel. Acum, na dacă e făcut în prost gust, gluma e pe seama lor, dar ce insinuezi tu este drept o amenințare, care din nou, este în prost gust, și gluma e pe seama ta.

  • Paul Andrei says:

   Salut. Incearca sa faci glume pe seama unei minoritati, sa vedem daca ti se permite. Nu numai ca intri in gura oamenilor, dar daca nu ai grija exact ce spui poti raspunde chiar penal. Nu poti sa ameninti pe cineva asa in general. Articolul 206 spune ca trebuie sa ameninti o persoana, adica sa i te adresezi. Eu n-am amenintat pe nimeni 🙂 Si nici macar nu stii la ce m-am referit, nu ca ii fac eu ceva. Cand voi scrie de asta voi explica, ma refer la faptul ca isi face rau singur.

 6. Boris says:

  Sunt o persoana care nu mai urmareste de mai bine de 6-7 ani stirile de la TV sau presa. M-am rupt complet de acea lume falsa. Nu judec si nu generalizez. In schimb vorbesc doar din experienta proprie si ceea ce tu spui 0,02 % reprezinta doar cazurile pe care acum recent au aprut in media. Pentru ca restu sunt doar “negustorii cinstiti” din zicala aia cu hotu neprins. Daca vrei intradevar sa faci un sondaj, mergi frumos pe la vreo 100 de biserici si vezi unde primesti tu ajutor asa…din bunatatea inimii. Si apoi vii aici sa vorbesti despre preoti cu har si procente.
  Incearca sa te implici in ceva proiect umanitar cu BOR si cand o sa dai de: “noua ce ne iese” ….sa imi spui atunci ce parere ai. 14500 de trantori platiti din buzunarul meu care au afaceri de sute de milioane si care tot eu trebuie sa ii platesc,inca odata, pentru micile servicii prestate. Draga Paul Andrei, pentru a fi un om cu credinta nu am nevoie de temple sau vesminte sfinte de pupat. Casa mea este templul meu si un loc la fel de bun in care sa spun o rugaciune. Este la fel de sfant ca o biserica,poate chiar mai bine.
  P.s: Fa ce spune popa,nu ce face popa?? Pai de la rahatu ala de zicala idioata vezi saracii oameni calcati in picioare de “alesii” bisericilor,de aici au ajuns saracii oameni sa tot care atatea pomeni si atatea lumanari. Mai bine prost analfabet decat dobitoc crestin. Primul mai are o sansa in viata…al doilea e caz pierdut.

  • Paul Andrei says:

   Spui ca vorbesti din experienta proprie. Ce ai facut? Cum ai facut sa ceri ajutorul si nu l-ai primit? Poate ma lamuresti exact, chiar sunt curios. Iar treaba cu sondajul, nu sunt eu in masura sa fac un asa sondaj. Cum spui tu, sunt negustori cinstiti, exact ca la orice proces, pana nu ii demascam nu putem sa stim ca sunt falsi si rai. Pana atunci trebuei sa le acordam prezumtia de nevinovatie. Si daca e asa, nu inteleg de ce esti suparat pe ei 🙂

  • Andrei Alexandru says:

   La o prima lectura a comm-ului tau as tinde sa iti dau dreptate. Poti sa mergi la multe biserici si sa nu primesti ajutor, insa tine de TINE sa indrepti situatia aceasta. Daca ceva nu este in regula, fa o sesizare la protoierie sau la episcopie/ ce o fi… NOI si FIECARE din noi suntem responsabili pt ce ni se intampla.
   1. daca ai cazuri concrete, anunta-le in mod formal.
   2. daca vrei sa se intample lucruri, implica-te, ajuta. Biserica este o institutie de ajutor reciproc, doar ca ea “te plateste” cu spiritualitate, cu lucruri pe care nu le poti intelege doar daca nu le privesti corespunzator. Poate ai avea impresia ca sunt visator, idealist… te asigur ca nu… merg la biserica, destul de rar ce e adevarat. Nu sunt de acord cu anumite decizii lumesti ale top managementului BOR, insa BISERICA a fost, este si va fi mereu aceiasi.

 7. Valeriu says:

  Fraților din păcate se incearcă să ni se fure tot ce este al nostru al românilor. Religia ortodoxă este singura ce ne-a mai rămas și se încearcă cu disperare să ne îndepărteze de ea. Aceste agitații au bătaie foarte lungă, dacă suntem atenți și meditam puțin. Dumnezeu să ne ajute și să ne binecuvânteze ca și neam!

 8. Cacadar says:

  Stimabile,

  Rezultatul calculului tau e oarecum gresit; 0,02% poate fi procentul corect doar daca toti preotii ar avea aceeasi ierarhie. Din pacate PS din Husi nu e caz singular, sunt poate sute, mii de astfel de cazuri nestiute, nefilmate, dar impactul a fost mai mare in cazul PS deoarece ocupa functia respectiva in cadrul BOR. Mai just ar fi fost ca toate tablourile cu PS sa dispara din biserici, sa fie demis si sa nu mai fie pomenit in slujbe.

  Doamne ajuta!

 9. Bogdan Mocanu says:

  Am mai multe probleme cu articolul pe care le voi evidentia. Va rog sa tineti cont ca vorbiti cu un agnostic. Nu am venit aici sa judec credinta nimanui.

  1.Chiar daca “fa ce zice popa, nu ce face popa”, pe noi nu faptul ca preotii gresesc ne deranjeaza ci ipocrizia de care dau dovada. Este normal si omenesc sa gresesti dar la fel de normal si omenesc este sa iti recunosti greseala. Pomohaci ii spunea baiatul in inregistrarea aia ca sa nu isi faca griji ca “rezolva” el. Serios? Atat de superior se crede el? Nu cred ca e posibil sa nu fii deranjat de asa ceva.

  2.Romania chiar a fost zguduita de scandalurile din medicina. Ciomu si Burnei m-au facut, cel putin pe mine, sa fiu un pic sceptic cu privire la medici si spitale. Si nu cred ca sunt singurul. Cand, chiar daca 0.02%, exista sansa de a fi victima unui experiment medical sau a unui abuz sexual, iti cam schimbi perspectiva.

  3.E normal sa ma intereseze cand un preot greseste sau cand un medic greseste. Sincer. Trebuie sa vedem ambele fete ale lucrurilor. Sa nu traim cu impresia ca preotii sunt fara de pacat si ca medicii sunt niste salvatori. Nu mereu e asa.

  Sper ca m-am facut inteles si vreau sa mentionez ca e doar critica constructiva. Nu am venit sa ma cert sau sa fac scandal.

  • Paul Andrei says:

   Si eu am mai multe probleme cu raspunsul tau, pe care le voi evidentia 🙂
   1. “Ipocrizia de care dau dovada preotii”. Pai faci o generalizare care nu e reală. Iar tu spui ce te deranjează pe tine, nu pe “noi”. Cu Pomohaci ai dreptate, sa plateasca!
   2. Esti sceptic in privința sistemului medical dar tot te duci sa iti scoată o măsea daca nu mai poti de durere. Si alegi la ce medic sa o faci. Asa siaici.
   3. Nu am zis ca preoții sunt fara de păcat iar medicii nu.

   Imi plac oamenii cu argumente. Nu avem de ce ne certa. Tocmai asta nu inteleg nici eu, de ce in societatea de astazi nu mai putem avea păreri referire fara sa ne injuram 🙂

 10. Marin Mircea says:

  Când a fugit Pacepa, a facut un rau imens. Nu era un securist de rand. La fel si exagerat de sfintitul de Husi.

 11. Iulian says:

  Acest “proverb” este de fapt un verset biblic (Matei 23:3), prin urmare are o vechime de 2000 de ani!

  • Paul Andrei says:

   Am aflat si eu intre timp de unde provine si ce vechime are. Cum se zice, omu cat traieste invata 🙂

 12. Lacra says:

  Da, ce se intampla in România, ar trebui sa zguduie din temelii biserica, popii si in primul rand pe cei care cred in biserica.
  “Miile de ignoranti care-si dau cu parerea”, analizeaza si gandesc, discern si sunt indignati, probabil nu toti, insa cred ca foarte multi au inceput sa-si revina din manipularea cu: “crede si nu cerceta”.
  Si referitor la acel procentaj, este incorect, este facut fara un studiu, fara cercetare, fara a aduna informatiile necesare, deci, ca si concluzie este irelevant ceea ce spuneti.
  Apoi ajungeti la o presupunere cum “ca 30-40 la suta sunt preoti care s-au indepartat de credinta.”, la fel ca “miile de ignorant care isi dau cu parerea”.
  “Ce te doare pe tine ca episcopul din Husi se culca cu elevul sau?” Un om care nu-i ignorant, un om responsabil din aceasta tara, care traieste intr-o societate, il intereseaza ca un popa care se da moral, corupe minori, face sex cu ei, nu la el acasa, in acel loc cu icoane pe pereti.
  “Placa cu e platit din banii mei”, e corecta si legitima.
  Referitor la exemplele de erori medicale, ilegalitati si alt gen de imoralitati, dumneavoastra spuneti ca ce mai conteaza inca un caz, o institutie, un angajat sau mai multi? Un gunoi aruncat sub pres, din punctul meu de vedere, si inca se vad petele comunismului.
  “O alta idiotenie foarte larg raspandita pe internet este treaba cu homosexualitatea din cadrul Bisericii.” Stimate domn, si dumneavoastra sunteti in aceeasi pozitie de “comentator”, adica: “esti un specimen fara dram de logica si fara minime cunostinte de cultural generala.” etc,
  In acest context, comentez si eu. Biserica este o institutie publica, intr-o societate cu legi si reguli scrise si chiar nescrise (referire aici la moralitate, etica, spiritualitate) Aceeasi biserica este si o mare afacere, neplatitoare de impozite, intr-o societate saraca. Aceeasi biserica este o forma de manipulare si control al maselor. In aceasta biserica, sunt angajati ai statului, numiti bugetari, care sunt platiti de noi, cetatenii acestei tari si ei trebuie sa raspunda legal in privinta serviciului pe care il presteaza. In aceeasi biserica sunt Slujitorii Domnului, insa cand fura sau fac sex intre ei sau cu minori, nu trebuie sa astepram sa-i pedepseasca Domnu’. Aceeasi biserica, in acest context BOR, este o religie, ca multe alte formatiuni religioase, insa religia e o forma de manipulare, credinta este cu totul altceva.

  • Paul Andrei says:

   1. Cei care cred nu sunt deloc zguduiti, pentru ca ei inteleg cum functioneaza treaba.
   2. Din start tu iti construiesti tot raspunsul pe “crede si nu cerceta”, ca multi au inceput sa-si puna intrebari. Aceasta zigala nici macar nu apartine bisericii, nici macar nu e in Biblie.
   3. Apoi, acel procentaj e facut cu un calculator, ce nevoie am de cercetare, ce nevoie am de informatii? E matematica pura.
   4. Eu n-am ajuns la concluzia ca 30-40 la suta s-au indepartat de credinta. Asta ai inteles? :))) Mai citeste o data frazele de acolo.
   5. Nu am zis sa nu ne intereseze ca un popa corupe minori si face sex cu ei. Ba din contra, ar trebui sa ne intereseze si sa facem tot posibilul ca acest preot sa plateasca.
   6. “Nu e deloc corecta placa cu “platit din banii mei”. Ca din banii mei se face si stadionul de la Craiova si nu o sa ajung niciodata pe el probabil. Ma vezi revoltat?
   7. N-am inteles deloc la partea cu homosexualitatea in randul bisericii. Deci ce vrei sa spui? Mi-ai insirat niste citate din articolul meu.
   8. Biserica plateste taxe. Vedeti ca am scris un articol special pentru asta.
   9. In Biserica sunt angajati ai statului platiti sa faca o treaba pentru cei care cred si care intra in Biserica. Tu daca nu intri, nu beneficiezi de aceste lucruri. Vezi mai sus, cum spuneam de stadion.

 13. mishu says:

  orice padure are uscaturi si orice comunitate gunoaie.
  unii n-au inteles cat rau ne facem noua insine daca nu privim situatia obiectiv pe ansamblu.
  daca ne uitam doar la probleme atunci vom face ceea ce doresc cei care vor raul nostru, al romanilor.
  cei care vor sa-si motiveze necredinta vaneaza astfel de cazuri si le dau amploare dar ei de fapt ajung sa faca jocul unora care au un scop precis in a elimina valorile noastre. hai sanu le mai facem jocul!
  de ce nu-i vedem pe sihastrii din Muntii Buzaului, ca exista si in zilele astea. Sau “stim noi ca o fi ceva necurat si acolo” ?!

 14. profcalin says:

  Si daca ar fi vorba de 0.0000000000000000001% tot ar trebui sa dea de gandit actualei conduceri a BOR. Faptul ca aceste lucruri ajung sa fie folosite pentru a lovi in Biserica si tocmai faptul ca sunt “tolerate” … aduc un neajuns imaginii BOR. Actualii mult prea fericiti, mult preainalti, in loc sa dea un raspuns clar, prin care sa condamne aceste aberatii, prefera sa le musamalizeze, sa le treaca cu vederea. Dar asa e romanul … “merge si asa”, “se putea si mai rau”, “lasa ca trece…”

 15. Alex says:

  Prietene, atata timp cat preotul ii spune sotiei mele ca o sa arda in iad daca imi face sex oral sau daca ma vede ca ma bucur cand fac sex cu ea, si in acelasi timp el si-o trage cu ‘elevii’ lui si se bucura de sex oral… Cred ca avem o problema. Atata timp cat ei spun sus si tare ca ca trebuie sa luptam pentru familia traditionala dar ei au relatii homosexuale…avem inca o problema. Fapul ca Pomohaci se bucura la minori si sunt inca multi ‘enoriasi’ care il sustin nu e deloc normal. Daca un sistem promoveaza ideea de a asculta orbeste fara sa pui intrebari si ajungem sa credem ca astfel de oameni trebuiesc intelesi…problem. Daca ma intrebi pe mine, Biserica e inutila. Probabil aceiasi oameni care il sustin pe Pomohaci & co. nu pot crede ca in Islanda sunt 98% atei si au parte de cea mai scazuta rata a criminalitatii….

  • Alex says:

   Si inca ceva, Ciomu si sistemul medical sau Sumudica si FRF nu vin sa imi faca mie morala sa imi traiesc viata intr-un anumit mod….pentru ca mai tarziu sa descoperim astfel de povesti.

   • Paul Andrei says:

    Pai tu iti trăiesti viata cum vrei tu, cu ce te intereseaza ca spune el la slujba ceva dacatu nu esti acolo?

  • Paul Andrei says:

   E o problema cand tu faci sex oral si preotul spune ca nu e ok, iar el o arde cu puștani. ai dreptate. Dar asta e un caz din alte mii care nu fac asa. Iarpreotii care nu fac chestiile astea si iti spun asta o fac pentru ca asta cred ei ca se va intampla. Dar decizia iti apartine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *