Home » Cum să-i furi ani din viaţă copilului tău!

Cum să-i furi ani din viaţă copilului tău!

1“Am retras-o pe Sofia de la scoala. De tot”. E titlul ştirilor despre ultima acţiune a Danei Nălbaru, fosta solistă a trupei HiQ. Ea şi soţul ei, Dragoş Bucur, de altfel un actor foarte talentat, au decis să-şi retragă copilul de 9 ani din sistemul clasic de învătamant.

“”Am ales ca ea să învețe în sistem home schooling despre lucrurile care îi plac” – deci trebuie să învăţăm doar ce ne place? Decide copilul la 9 ani ce e bine şi ce nu să înveţe? Lasă-l să facă 12 clase şi apoi pune-l să aleagă spre ce să se îndrepte în funcţie de aptitudinile sale. Eu cand am terminat liceul habar nu aveam ce vreau sa fac in viaţă. M-am dus să mă înscriu la teatru şi era închis în ziua aceea. Aşa am ajuns la Jurnalism.

“Fără constrângeri, fără competiții impuse, fără note sau calificative. “ – Pai toata viata e o competiţie, tot timpul vom avea constrângeri. Cum se va descurca? Ce va face când va avea primul deadline impus la job? Asta nu e o constrângere? Toţi avem constrângeri, toţi trăim cu ele. Ce va face când va veni banca să-i spună că nu sunt destui bani în cont pentru plata ratei? E calea cea mai uşoară către un copil depresiv.

“Am vorbit cu oameni care își educa în mod similar copiii” – Unde-ş aştia? Ce realizari au avut în viaţă copiii acestora? Chiar şi de afară. Să primim ceva exemple. Eu nu cunosc niciunul, poate sunt neinformat.

“Ne-am asumat inclusiv schimbarea ritmului nostru de viață” – Copilul e centrul universului pentru orice părinte, însă e normal să-ţi schimbi complet modul de viaţă? Unii psihologi spun ca nu. Nici pentru parinţi, nici pentru copii.

“Ne-am lovit de prejudecăți și știm că e abia începutul unui lung șir de provocări atât din partea societății cât și din partea necunoscutului care ne așteaptă. Dar nu ne temem. Suntem împreună, toți trei, în această decizie.” Şi restul? Bunicii ce spun? Socrii? Verii? Prietenii? Până la prejudecăţile societăţii sunt sigur că vor aparea cele din partea apropiaţilor.  Cum le veţi trata? Când veţi ieşi împreună în parc cu ei ce se va întâmpla? Vă veţi izola complet de restul lumii?

“Potențialul Sofiei a fost principalul factor în această hotărâre, precum și faptul că sistemul de învățămant actual este depășit pentru vremurile pe care le trăim” – Păi ce părinte nu vede în propriul copil potenţial uriaş? Al meu e întotdeauna cel mai deştept, nu? Cum se va integra ea în societate dacă fetiţa este expusă de acum atât de mult? “Te-a învăţat mă-ta şi pe tine unde e Parisul?”, ar putea fi o replica primită chiar de la un viitor iubit. Mai în glumă, mai în serios.

“Ieri, în prima zi de ne-școală Sofia a făcut primul curs de scenaristică, a stat 2 ore în față calculatorului făcand matematică și altă oră jumătate  invătand programare pe calculator la cursurile online Khan Academy” – Eu recunosc că am petrecut ore întregi în faţa calculatorului, însă specialiştii spun că un copil  de 12-14 ani nu trebuie să petreaca mai mult de 2 ore pe zi. Nu sunt de acord, însa stau şi mă întreb, dacă a petrecut 3 ore si jumatate pentru matematică şi Khan, cât a mai stat apoi pentru un Barbie în Wonderland sau Mario Kart? 😛 ? Pentru relaxare, zic.

“S-a bucurat enorm insă când a auzit că va merge la cursurile care îi plac: karate, robotica, skateboard, dansuri, chineză, engleză, scenaristică, pictură și multe altele”- Ce copil nu s-ar bucura să facă dansuri, skateboard sau pictură? Astea da materii. Chineza e de bază aici însă. Sunt chiar curios de ce au ales să înveţe chineza. Nu franceza, nu germana, nici măcar italiana. E ca un colac de salvare pentru copil în cazul în care nu se va integra în România noastră? Va pleca în Asia, cât mai departe, s-o ia de la capat? Posibil.

“În prima zi de scoală, Sofia a avut scenaristică, unde a petrecut două ore foarte interesante.” :)) Deci fata la 9 ani scrie scenarii. Foarte frumos, sunt convins că nu are nicio legatură faptul că tata e un actor foarte cunoscut. Dar nu, noi nu împingem copilul în nicio direcţie, îl lăsăm pe el să aleagă :)) Ar fi amuzant dacă n-ar fi trist.

Ce nu se spune în interviu e că după câţiva ani materiile se pot echivala şi domnişoara Sofia poate urma o facultate ca orice copil. Însa va fi chiar aşa de uşor? Una e să înveţi la scoală,  alături de copii de vârsta ta, alta e alături de propriul părinte, fără stres, fără presiunea timpului, fără “constrângeri”. Nu zice nimeni ca invatamantul clasic e perfect, din contră, mi se pare la pamânt. Dar una-i una, alta-i alta.

Ce am gasit interesant e că acest sistem de home school nu e încă legal la noi. Iar cei care-l practică trebuie să-şi înscrie copilul la şcoli de afară care au implementat acest sistem. Ceea ce mă duce cu gândul la marii milionari ai ţării care-şi bagă banii în conturi din Cipru sau Malta pentru a evita taxele statului român. Învăţământul parcă era obligatoriu, oricum 🙂

Cei mai frumoşi ani ai vieţii sunt cei ai copilăriei. Cu asta suntem toţi de acord. Ce copilărie e aia fără prieteni. Şi dacă ne gândim, cei mai buni prieteni ai fiecăruia sunt dintre colegii de scoală, primară, generală sau liceu. Se merită să-i răpeşti aceste amintiri?

Ţin minte că atunci când s-a despartit de HiQ, Dana Nălbaru voia să se lanseze într-o carieră solo. Considera ea că avea atât de mare valoare încât se va descurca singură. S-a reîntors la HiQ după ce dispăruse complet din peisaj. I-a luat 7 ani să realizeze ce prostie făcuse. Se pare că nu a învăţat nimic. Dacă peste câţiva ani îsi dă seama, ca şi atunci, că a făcut o mare greşeală, cine-i va da înapoi propriului copil aceşti ani?

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

8 comments

 1. Xena says:

  Daca copilul tau nu are o viata sociala in afara scolii, imi pare rau pentru el. Chineza e o limba pe care nu multi se incumeta sa o invete, deci bravo lor ! Franceza se invata in scoli, si nu se prinde de nimeni. Germana la fel, in unele scoli/facultati. Italiana stie orice roman cu 4 clase.

  Ce parere au rudele, o, da, asta e cu adevarat important, ce crede varul meu de-al 3-lea despre educatia fiicei mele. Articolul asta ar fi amuzant, daca n-ar fi trist.

  Nimeni nu ia decizii de genul acesta neinformat. Stiu ei ce fac. Nu le duce tu grija.

  • Paul Andrei says:

   “Chineza e o limba pe care nu multi se incumeta sa o invete”. Pe principiul asta, de ce nu invata persana veche? Cred ca nu o mai stie nimeni. Ar mai avea o stire cu care sa apara.

   “Italiana stie orice roman cu 4 clase.” Really? Unde traiesti? Pe ce lume mai exact.

   “Ce parere au rudele, o, da, asta e cu adevarat important” Cand copilul tau va iesi la plimbare cu copilul varului tau de-al treilea, vei realiza atunci ce prost ai gandit cand ai scris asta.

 2. roberts says:

  corect! oricum, corect sau nu, n-ar fi putut face aceasta alegere daca n-ar fi avut suficienti bani (materiale, acces on-line, etc.) stiu si eu ca sispemul nostru de invatamant e putred, am doi copii la scoala si sunt multe chestiuni care ma revolta pur si simplu. dar, dar, trebuie sa admit ca este foarte bine ca in fiecare dimineata copiii se intalnesc si petrec impreuna 4-5-6 ore. apoi, incepand din clasa a V-a exista sansa sa gasesti un cadru didactic care sa-ti mearga la suflet, sa te inspire si sa gasesti un motiv pentru care sa mergi la scoala (la noi, fetel nu si-au placut invatatoarele asa de mult, dar sunt fascinate de doamna profesoara de romana, respectiv de domnul profesor de chimie ). daca as avea suficienti bani, as fi gasit ceva intre sistemul clasic de invatamant si alegerea doamnei Nalbaru pentru fata ei, adica sa mearga zilnic la scoala si sa se descurce, iar in timpul liber sa studieze ceva ce vrea ea si crede ca-i place (gen scenaristica, chineza, karate sau ce-o mai fi). nu putem trai izolati in bula noastra. fetita lor tot trebuie sa dea piept cu lumea, cu rautati, cu prostia si marlania altora. ce-o sa faca mai incolo, o sa munceasca toata viata din fata calculatorului, se va marita prin corespondenta si va face copii doar…dorindu-si??? va fi cineva mereu care-o va ghida, ii va sterge lacrimile si-i va spune ca totul e bine cand nimic nu e bine?

 3. Tina says:

  Fiecare face ce crede ca e mai bun pentru copilul sau. Mi se pare imoral si urat faptul ca incerci sa iti creezi publicitate judecand pe altcineva.

  • Paul Andrei says:

   Daca ei au dat stirea asta prin toate ziarele posibile si se discuta la 5 televiziuni, deci au dorit publicitate, nu vad de ce noi, ceilalti, am fi de blamat pentru asa ceva :))

  • Paul Andrei says:

   :))) corect. Pacat ca nu se va putea angaja acasa in sitemul “home working”. Sau ma rog, sunt si astfel de slujbe. Stiu una in care stai pe canapea si te filmeaza o camera. E de viitor 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *