Home » Când învățăm ceva? Hai acum!

Când învățăm ceva? Hai acum!

colectiv

10 luni de la tragedia din Colectiv.

Am fost socați. Ne-am alarmat. Am plâns, ne-am întristat. Apoi ne-am injurat, au apărut acuze peste acuze, anchete, demisii, a căzut guvernul. Şi ce am rezolvat? Pentru ce s-au dus 64 de suflete? La finalul lui august medicii se revoltau că nu mai pot trata pacienții arși, în unele spitale mor oameni din cauza unor transfuzii gresite, larvele merg pe corpurile pacienților, in iulie Ministerul Sanatatii închidea sectia de terapie intensiva de la Spitalul de Arsi.

Mai jos e textul pe care l-am scris la o zi jumătate după eveniment. E cel mai distribuit text al meu, 120 de ori. Parcă lucrurile sunt la fel. Și nici noi nu am învățat nimic. Avem aceleași discursuri ca şi atunci, nu acceptăm deloc o altă opinie și devenim agresivi instant. Poate ca si eu aş schimba puțin din gândirea de atunci. De exemplu, acum nu mai cred ca e asa mare greseala de care vorbeam in text, din contră. Banii se pot întoarce, dacă vorbim strict financiar.

Chemat luni la DNA pentru a se constitui în parte civilă, unul dintre supraviețuitori, Marian Leușteanu a spus:
Prietenii nu-i pot cumpăra în bani. Am pierdut doi de la masă de la mine, plus mulţi alţii. Nu ştiu cine va fi găsit vinovat, cum va plăti, habar nu am, dar cel mai important lucru pentru mine şi pentru mulţi oameni care şi-au pierdut copiii este ca acest lucru să nu se mai repete niciodată”

Au trecut 10 luni. Avem alți oameni în funcții, care încearcă, care au şi voință şi credibilitate, însă nu este de ajuns. Trebuie să-i ajutăm. M-am săturat de câte ori s-a cerut schimbarea sistemului. Sistemul suntem NOI! Toți! Polițistul să aplice aceeași lege pentru toți, profesorul să aibă ținută morală, preoții să se ocupe doar de misiunea pe care o au și medicii să lase atenția pe planul doi. Iar noi ceilalți să ne facem treaba fără să așteptăm minuni din altă parte. Astfel se schimbă lucrurile. Este un cliseu dar e singura sansă. Suntem ca peștele în acvariu care se lovește repetat de sticlă. De 26 de ani așteptăm Salvatorii, dar ei mereu vin prea târziu sau nu vin deloc. Nu ne-am învățat? Nu ne-am săturat?!

——– 1 noiembrie 2015 —————

“Cât de dificilă e situația?” “M-ar ajuta foarte mult să am câțiva colegi în plus!” a fost răspunsul unui medic de la Spitalul de Arşi. Despre asta este vorba! Dintre cei care imprăştie sau sunt manipulați de prostia cu “prea multe biserici, prea puține spitale”, ştie vreunul câte spitale are Bucureștiul? La o căutare de google am găsit 49 (patruzeci şi nouă) de spitale. Fără să număr şi “clinici” sau “Institutul X”. Vi se par puține la 2 milioane de oameni cât se spune că mai suntem în Bucureşti? Ştiți câte spitale are Budapesta, care are cu vreo 15% mai puțini oameni? 26! Ştiti câte spitale de stat sunt în Viena? 19. Le-am numărat şi pe alea. Şi tot aşa. Dacă cei aflați acum în stradă ar fi fost în această dimineață de duminică la biserică poate că am fi constatat că nu sunt de ajuns de multe biserici şi ar trebui să mai construim. Problema e că nu sunt medici, nu sunt echipamente. Vărul meu aflat în comă la Bagdasar a murit în februarie după ce zile la rând trebuia să alergi după asistente şi medici, că tot timpul aveau alte ocupații, alți pacienți. Ştie vreunul că Spitalul Elias, Spitalul Marie Curie si Spitalul Grigore Alexandrescu au primit aparatura în valoare de 60.000 de euro din partea Bisericii? O donație nu o faci să te lauzi cu ea, pe astea le faci si taci din gură, nu apari cu ele la România TV! Catedrala Mântuirii Neamului e o greșeală, da, e adevarat, acolo se duc milioane de euro de la noi, de la fiecare, însă celelalte mii de biserici, majoritatea sunt construite şi menținute din donații. Să nu mai facem confuzii aiurea, nu are nicio legătură numărul bişericilor cu numărul spitalelor. La spital îți dorești să nu ajungi niciodată, la biserică poate tu intri în ea de 5 ori pe an măcar pentru un botez şi o nuntă. Deci? Mergem pe fenta gresită. Ce am scris nu este despre credință, nu are legătură, e vorba despre statistică şi fapte. Eu am aprins o lumânare dimineață pentru cei morți, una pentru cei vii! Atât să fac şi eu. Dumnezeu să-i ierte! Şi pe noi ceilalți!

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *